dissabte, 29 de novembre de 2008

De la cèl·lula a la fàbrica.


Els enzims. Què sabem dels enzims? Realment, només coneguem allò que ens han contat els llibres de text i els mestres a l’escola. Bé, biològicament sabem que els enzims són unes proteïnes que funcionen com acceleradors de les reaccions químiques que tenen lloc a la cèl·lula. A mi, personalment, em pareix fascinant tot aquest funcionament cel·lular, l’ordre inalterat que segueixen totes les reaccions i gràcies a les quals hi existeix la vida. Tornant de nou als enzims, el seu funcionament consisteix en atraure a dos àtoms que encaixen a la perfecció a la superfície d’aquesta proteïna, provocant així, com he dit abans, que les reaccions tinguen lloc de forma més ràpida. Coneguem el fet de que els enzims realitzen aquestes funcions al nostre cos, facilitant coses tan importants com la digestió del menjar, però desconeguem altres activitats que es donen a la vida quotidiana, sense vore-les.
Fins fa poc, desconeixia coses com que s’utilitzen enzims com la tripsina o la lipasa per la producció dels detergents que netegen la roba o altres com la renina per a fer formatge. Un altre cas que desconeixia era la fabricació de paper mitjançant l’ús dels enzims cel·lulasa per a degradar el component principal de la fusta, la cel·lulosa. Aquests usos de les proteïnes ens faciliten la vida considerablement.
Molta gent, inclosa jo, no sabíem totes aquestes coses, però pense que al ritme que evoluciona aquest boig món, d’ací poc podrem tindre a casa un potet amb enzims per a poder utilitzar al nostre aire.