divendres, 10 d’octubre del 2008

La malaltia del son

Volia informar sobre la situació d’aquesta malaltia, ja que m’ha cridat l’atenció després d’haver vist un documental sobre aquesta malaltia.

La Tripanosomiasis Africana, més coneguda com a malaltia del son, es una malaltia parasitària, el paràsits involucrats son el protozous trypanosoma, que en són transmesos al humans per la mosca tse-tsé.

Cada dia cent persones moren per la malaltia del son. Cent persones.

Infecció i Símptomes.
Una vegada ets contagiat per la mosca tse-tsé, els Trypanosomes es multipliquen als teixits subcutanis, sang i limfa. Al mateix temps, els paràsits invadeixen el sistema nerviós central al creuar la barrera hematoencefàlica. El procés pot durar anys.

Infecció congènita: El tripanosoma pot creuar la placenta i infectar el fetus.
La transmissió mecànica es possible. Encara que es difícil estimar l’impacte epidemológic de transmissió en comparació amb altres insectes hematófags.
Infeccions accidental ocorriren en laboratoris a causa de punxar-se amb agulles contaminades.

La primera fase de la malaltia es coneguda com a fase hemolimfàtica, amb atacs de febre, migranyes, dolors de articulacions i “picazón”. La segona fase coneguda com a fase neurològica, comença quan el paràsit travessa la barrera hematoencefàlica i invadeix el sistema nerviós central. El símptomes a la segona fase son: confusió, alteracions dels sentis y pobre coordinació, també les alteracions del cicle del son, d’ahi el seu nom. Sense tractament la malaltia es mortal.



Tipus
La Tripanosomiasis Humana Africana té dues formes depenent del paràsit involucrat:
- Trypanosoma brucei gambines (T.b.g), trobat a Àfrica Central y Àfrica Occidental. Es la forma més present, el 90% del casos y causa una infecció crònica. Els símptomes apareixen en una etapa avançada de la malaltia.
- Trypanosoma brucei rhodesiense (T.b.r), en Àfrica oriental y sud del continent. Representa menys del 10% del casos y infecció aguda. El símptomes apareixen pocs mesos a setmanes.
Otra forma de Tripanosomiasis es troba a 15 països d’Amèrica del sud y Amèrica central, coneguda com a Tripanosomiasis americana o Mal de Chagas.

Tractament
A la primera etapa:
Pentamidine: descoberta en 1941, utilitzada a la primera etapa de la malaltia del son per T.b.g. A pesar de uns pocs efectes indeseables es ben tolerada pels pacients.
Suramin: descoberta en 1921, utilitzada a la primera etapa de la malaltia del son per T.b.r. Efectes adverses en el tracte urinari i reaccions al·lèrgiques.

Tractaments segona etapa:
Melarsoprol: descobert en 1949, utilitzat en ambdues formes de l’infecció. Es un derivat de l’arsènic y amb molts efectes secundaris.
Eflornitina: Esta molècula es menys tòxica que el melarsopol, registrada al 1990. Es efectiva només amb T.b.g. Alternativa al tractament amb melarsoprol.



A més al documental parlava sobre una farmacèutica, que produïa la eflornitina per a tractar la malaltia del son, però com no obtenien cap benefici de la malaltia deixaren de produir-la. Més endavant es va descobrir que aquesta substància evitava el creixement del vell, així es va fer un producte més rentable i el comercialitzaren en el països desenvolupats.
Aleshores la farmacèutica va donar el medicament a la OMS(Organització Mundial de Salut). Però es neguen a investigar i desenvolupar el medicament. L’Eflornitina s'ha d'administrar quatre vegades al dia, per goteig, durant 14 dies, i no hi han infrastructures suficients. A més un familiar ha de portar el menjar pel malalt i ha d'ocupar-se d'ell. Per això si es desenvolupara l'eflornitina en forma de càpsules o altre tipus d'administració, seria més fàcil l'accés a ella.
Les farmacèutiques comencen a actuar gràcies a la pressió de la societat civil, però encara queda molt per fer-ne.

El documental parla també d'altres casos, en són sis històries de situacions de pobresa, guerres y malalties. Vos recomane que el veieu, es molt interessant, es tracta del documental Invisibles, produïda per Javier Bardem, amb la col·laboració de El País i BBVA. Si vos interessa jo prodria prestar-vos-el.