dilluns, 9 de novembre del 2009


VIRUS!!


El dimecres 28 d’octubre al centre de Cultura Contemporània a l’edifici “Octubre” de la ciutat de València tingué lloc una conferència sobre els virus.
Els conferenciants eren Fernando González-Candelas (Universitat de València i CSISP), Ferran Martínez Navarro (Escuela Nacional de Samidad, Instituto de Salud Carlos III) I Tomas Pumarola Sunyé (Universistat de Barcelona i Secció de Virologia de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona).
Jo vaig anotar algunes de les preguntes que va fer el públic i les respostes dels conferenciants:



Què són els virus?

Els virus, que de vegades ens fan mania o repulsió són àcids nucleics que necessiten una protecció i una estructura. Els virus no tenen maquinària pròpia, però si instruccions per a duplicar-se a partir de la cèl·lula.



Aleshores, són éssers vius o no?

Molts experts no els consideren com a tals perquè necessiten d’una cèl·lula viva per a començar a funcionar, no tenen vida pròpia i no poden sobreviure per ells mateixos.


Com són?

Tenen un tamany microscopi. Una diferència molt important que ens permet classificar-los és el tipus d’àcid nucleic, si es tracta d’un ARN (com la Sida o la grip), aquestos més complexos es transmeten, o d’un ADN.



Què els fa tan especials?

Tenen una capacitat d’evolució ELEVADÍSSIMA. La seua molècula d’herència la canvien a molta velocitat, i tenen la capacitat de produir milers i milers de partícules virals per a infectar a noves cèl·lules. Aquesta actitud davant la multiplicació és la que ens fa determinar aquells virus que ens criden més la atenció i que acaben propagant-se.



Quan parlem d’epidèmies?

Els experts tenen en compte tres elements bàsics, el temps, l’espai i la població. Cal estudiar els casos concrets de cada país, no valen sols les dades, generals, per exemple, la densitat de la població a l’hemisferi nord és més elevada que a l’hemisferi sud, factor que ens porta a un augment de casos en aquesta zona. Un altre fet important que ho demostra és el cas de l'Orient llunyà, ací habita el 25% de la població total del planeta, per tant no hi ha ones de grip, l’epidèmia és sempre constant.



I què passa amb la GRIP A?

Les morts de la grip A no són comparables a les que s’emporta tots els anys la grip estacional, són molt semblants, però hi ha entre elles diferències significatives.
La grip A actua principalment sobre gent jove (menors de 40 anys) aquestes persones presenten menys immunitat i més capacitat de contacte amb altres persones, mentre que la grip estacionària infecta a tot tipus de persones i és la població gran la que mor.
Aquestes dades fan pensar als investigadors que el H5N1 (Grip A) és més resistent a les condicions ambientals, i que la seua capacitat d’expansió és molt elevada, per exemple a Nova Zelanda un 10% de la població està infectada però els morts segueixen sent mínims. Així que quin és el problema de la grip A? Que no es pot predir.



Ens hem de vacunar?

Les vacunes són segures i immunològiques. S’han fet totes les proves de seguretat pertinents, i es porta anys desenvolupant.Els virus evolucionen i cada any es fa una nova vacuna contra la grip estacional, però aquesta no passa mai les proves indicades, ja que no dóna temps, simplement es canvia la proteïna del virus per a fer-la vàlida fent un seguiment de l’evolució del virus.
He trobat un video molt molt impactant, us el recomane, passeu i doneu-li una ullada, estic segura de què us agradarà.




1 comentari:

Daniela ha dit...

Es un video que impresiona bastante.
La población está alterada por el llamamiento mediático que se le ha dado a la gripe porcina pero realmente como se muestra en este vídeo hay muchas mas millones de personas que mueren por otras enfermedades mas corrientes y a las que no se les da mayor importancia. La razón puede ser como bien dice el vídeo quieren alterarnos y jugar con nosotros para hacerse ricos o también que intentan entretener al televidente con un tema como la gripe para despistarlos de hechos que afecta a todo el mundo como por ejemplo la crisis mundial por la que estamos pasando en este momento.